Trives ej længere her - Chinua Achebe

Trives ej længere her

By Chinua Achebe

  • Release Date: 2014-02-28
  • Genre: Fiction & Literature

Description

Chinua Achebe (1930-2013), født og opvokset i Nigeria, kaldes ofte faderen til den moderne afrikanske litteratur. Han er især kendt for romanen Alt falder fra hinanden, som er oversat til 50 sprog og solgt i mere end ti millioner eksemplarer. I 2007 vandt Achebe den fornemme internationale Man Bookerpris for sit forfatterskab foran så prominente navne som Ian McEwan, Alice Munro og Salman Rushdie.

Efter fire års studier ved et engelsk universitet vender Obi Okonkwo hjem til sit fødeland Nigeria, hvor han får en fornem stilling i administrationen. Obi er en idealistisk ung mand med store forhåbninger til Nigerias fremtid, men han opdager hurtigt, at den udbredte korruption i landet har dybe rødder, der er svære at hugge over. Fast besluttet på at vise sig som et forbillede og ændre den herskende mentalitet modstår Obi dog ethvert forsøg på bestikkelse, men da han både støder sammen med de gamle traditioner og får økonomiske problemer, bliver det sværere og sværere for ham at modstå fristelsen. Til sidst bliver han fanget i en fælde, han ikke kan undslippe.

”Det er en meget moralsk historie, men den er fortalt med den særlige sprødhed, der er karakteristisk for Achebe, en blanding af følsomhed og ironi, en viden, der hele tiden bæres af en bestemt form for uskyld. Man kunne kalde den ’afrikansk’, fordi den rummer undren over alle de nye muligheder og en smertelig viden om, at der skal tages afsked med meget godt, dybt, mystisk og oprindeligt gammelt, før det ny kan accepteres og fungere rent.” – Klaus Rifbjerg, Politiken

”Der var en forfatter, der hed Chinua Achebe, i hvis selskab fængselsmurene faldt ned.” – Nelson Mandela

Comments