Alt falder fra hinanden - Chinua Achebe

Alt falder fra hinanden

By Chinua Achebe

  • Release Date: 2013-11-22
  • Genre: Fiction & Literature

Description

Chinua Achebe (1930-2013), født og opvokset i Nigeria, kaldes ofte faderen til den moderne afrikanske litteratur. Han er især kendt for romanen Alt falder fra hinanden, som er oversat til 50 sprog og solgt i mere end ti millioner eksemplarer. I 2007 vandt Achebe den fornemme internationale Man Bookerpris for sit forfatterskab foran så prominente navne som Ian McEwan, Alice Munro og Salman Rushdie.

Okonkwo er kendt viden om som en stor bryder og kriger, og han er en af landsbyen Umuofias mest lovende mænd. I modsætning til sin far, som han foragter, er Okonkwo hårdtarbejdende, tapper og stolt, og hans største ambition er at blive en af stammens stormænd. Han har fra et fattigt udgangspunkt langsomt arbejdet sig hen imod dette mål, da sort uheld tvinger ham og hans familie ud i syv års landflygtighed. Da de endelig kan vende hjem til Umuofia, hvor Okonkwo planlægger at tage fat, hvor han slap, har alting forandret sig; engelske missionærer har gjort deres indtog og medbragt britisk administration og retsvæsen. Som følge heraf er stammens ældgamle traditioner og hierarkier i opbrud, og Okonkwo ser magtesløs til, mens alt omkring ham falder fra hinanden.

”Det ville være umuligt at sige, hvordan Alt falder fra hinanden har påvirket afrikanske forfattere. Det ville være ligesom at spørge, hvordan Shakespeare har påvirket engelske forfattere eller, hvordan Pushkin har påvirket russiske.” – Kwame Anthony Appiah, professor i filosofi ved Princeton University

”En af de fem bøger alle bør læse mindst én gang.” – Oprah Winfrey

”Der var en forfatter, der hed Chinua Achebe, i hvis selskab fængselsmurene faldt ned.” – Nelson Mandela

Comments